Test uitslagen

We hebben bij Amber de volgende testen laten uitvoeren. 
Foto van de heupen
DNA test op langhaargen
DNA test op K-locus
DNA test op A-locus

ECVO test

Een foto van de heupen is verplicht.  Heupdysplasie (HD) is een ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten. Het kan erfelijk zijn, maar omgevingsfactoren spelen ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling. (Denk aan trap lopen, plotselinge wendingen maken, als jonge pup veel te lange wandelingen maken).
Aan de buitenkant kan je niet zien of een hond HD heeft, om dus te kunnen zien hoe het is met de heupen van de hond moeten er röntgenfoto's gemaakt worden. 
De uitslag van Amber haar heupen is HD-A. De Norbergwaarde 37,5.  

Omdat het kan zijn dat een korthaar Weimaraner wel het langhaargen bezit zou het zelfs kunnen dat als 2 korthaar  Weimaraners die drager zijn van het langhaargen paren er langhaar puppen geboren worden.
Omdat wij graag willen weten wat Amber aan genen in huis heeft voor wat betreft haar vacht hebben we haar laten testen op het langhaargen. Amber bezit geen langhaargen. Amber zal dus nooit pups kunnen werpen met langhaar.  Ook Bozar, de vader van het eerst geplande nestje heeft geen langhaargen.
Op de K-locus in Amber haar genen ligt KB/KB. Dit betekend dat Amber alleen grijze pups kan werpen. Alleen allel KB zal worden doorgegeven aan een nakomeling.
Van de test op het A-locus hebben we de uitslag nog niet, maar omdat er KB/KB op de K-locus ligt zal datgene wat op de A-locus ligt in praktijk nooit zichtbaar zijn.
Update 24-02-2020 de uitslag is binnen: Op de A-locus ligt at/at. Wat inhoud Tan Points/black and tan/Tri-colour. Maar zoals gezegd, met KB/KB op de K-locus zal dit nooit zichtbaar worden. Alleen allel at zal worden doorgegeven aan een nakomeling.

Home